Pot să mă duc singur în fața judecătorului sau am nevoie de avocat? Cum formulezi o cerere de chemare în judecată
Actualizată în: 25 iun.
Cu temele făcute, îți poți gestiona singur procesele cele mai comune.
Ca în cazul celor mai mulți oameni, să te duci singur în fața judecătorului este o călătorie intimidantă. Totuși, cu informațiile corecte, poți naviga și singur prin complexitățile sistemului legal, iar în final vei ajunge să economisești bani și timp.
Dintre cele mai comune procese pe care ți le poți gestiona singur și pentru care nu ai nevoie de avocat, trecem pe listă:
plângerile contravenționale împotriva proceselor verbale de contravenție amenzilor din circulație. Câți dintre noi nu ne-am trezit cu amenzi abuzive, pe care am fi vrut să le contestăm, dar în final ne-au descurajat procedurile legale?
recuperarea de creanțe de la debitorii rău-platnici.
cereri din materia protecției consumatorilor.
cereri de înregistrare de creanțe în tabelurile debitorilor care intră în insolvență.
procese de divorț și partaj.
Nu te simți descurajat dacă nu ai găsit pe lista de mai sus și procesul tău, erau doar câteva exemple. Sunt multe alte tipuri de procese pentru care nu ai nevoie de un avocat, sau cel puțin nu de unul ”cu normă întreagă”. În general, poți să te duci singur în fața judecătorului cam în toate procesele comune.
1. Înțelege ce ai de făcut.
Primul pas este să stabilești ce fel de litigiu ai. Pentru cele mai multe dintre ele, este destul de ușor, fiind un singur tip de procedură ce poate fi urmată. De exemplu, dacă ai primit o amendă print-un proces verbal de contravenție, va trebui să depui o plângere contravențională.
Pentru altele, ai la dispoziție diverse proceduri și va trebui să alegi dintre acestea pe cea care ți se potrivește. Este cazul încălcării obligațiilor contractuale sau a recuperării diverselor datorii. Dacă te afli în a doua situație, recomandăm să întrebi prima dată un specialist, pentru că deschiderea unei proceduri greșite poate duce, în final, la pierderea drepturilor tale.
Oricum ar fi, documentează-te despre legile și procedurile care se aplică tipului tău de proces. Resurse precum ghiduri juridice online, cărți de drept la biblioteca publică, și chiar cursuri juridice gratuite pot oferi o bază solidă de cunoștințe.
Dacă vrei să te asiguri că ai făcut alegerea corectă, poți programa o consultație online. Este rapid, sigur și nu trebuie să scoți din buzunar onorarii importante pentru angajarea unui avocat.
2. Depune cererea de chemare în judecată sau construiește-ți apărarea.
Cele mai importante două documente din orice proces sunt cererea de chemare în judecată (documentul prin care ”reclamantul” începe un proces) și întâmpinarea (adică apărarea celui chemat în judecată, denumit ”pârât”).
În cuprinsul lor, ambele părți își vor prezenta poziția, solicitările și argumentele pe care le au. În funcție de aceste două documente, judecătorul stabilește și cadrul în care se va desfășura viitorul proces.
Documentele de mai sus se vor comunica reciproc între părți, prin intermediul judecătorului.
Bine, bine, dar cum le scrii? Pentru cele mai comune procese, găsești modele redactate de avocați la secțiunea cereri de instanță de pe site-ul nostru.
Dacă nu avem deja un model, solicită-ne unul achiziționând un Document Personalizat sau programează o consultație o consultație online pentru a discuta cu un avocat.
3. Urmărește evoluția procesului tău.
Toate actele depuse la dosar îți vor fi comunicate prin poștă sau e-mail. Mai exact, oricând se întâmplă ceva în proces, primești o comunicare din partea judecătorului, în care ți se spune ce s-a întâmplat și ce trebuie să faci în continuare.
La fel, când se stabilește un termen de judecată, primești un document denumit ”citație” în care sunt menționate data, ora, adresa instanței și sala de judecată în care trebuie să mergi. Poți citi detalii despre citații în viitoarele noastre postări.
Mai poți urmări evoluția procesului tău și pe portalul instanțelor. Introdu la căutare numărul de dosar și vei deschide o pagină care conține soluțiile date de instanța de judecată la fiecare termen care a avut loc în dosarul tău, precum și informații despre termenele viitoare.
Recent, odată cu pandemia, cele mai multe instanțe și-au pus la punct și un sistem electronic în care poți accesa cuprinsul dosarului tău, inclusiv documentele părților în format scanat. Ca să obții acces la acest dosar electronic, trebuie să depui o cerere la instanța la care ai dosarul.
4. Organizează-ți probele
În drept, ce nu poate fi dovedit, nu există. Adună toate documentele și dovezile relevante pentru situația ta, inclusiv contracte, corespondență, și orice înregistrări care ar putea susține argumentele tale. Organizează documentele într-un mod simplu, astfel încât să le poți prezenta eficient în fața judecătorului.
Trebuie să fim cu toții conștienți că judecătorii ”sunt și ei oameni”, cu timp și capacitate de a asimila informații limitate. Cu cât vei prezenta într-un mod mai simplu și mai logic probele tale, cu atât șansele să atragi judecătorul de partea ta sunt mai mari.
5. Susține-ți punctul de vedere cu cuvintele tale
Da, ai dreptul conform legii să te duci singur în fața judecătorului, fără un avocat care să te însoțească. În sala de judecată, adoptă o conduită respectuoasa față de judecător și celelalte persoane, iar când vine rândul tău, expune-ți punctul de vedere cu claritate și concizie.
Nu trebuie să folosești un limbaj juridic. Nu vei pierde procesul pentru că nu știi ce e aia ”jurisprudență” sau ”litispendență”. Cât timp îi vei prezenta judecătorului argumentele tale, el va traduce în formule juridice ceea ce spui și îți va explica într-un limbaj accesibil ce urmează. Cei mai mulți judecători sunt prietenoși cu persoanele care se reprezintă singure în instanță.
Ce poți face? Exersează-ți argumentele în prealabil și ia în considerare un ”proces simulat” cu un prieten sau membru al familiei.
6. Trebuie să cunoști și câteva reguli standard
Există câteva reguli comune care se aplică tuturor proceselor, indiferent dacă primesc 10 lei sau 10 milioane de Euro și indiferent de tipul lor. Când te duci singur în instanță și nu vrei să-și angajezi avocat, citește-le, înțelege-le și păstrează-le în minte pe tot parcursul procesului tău:
Alege corect adresa unde primești comunicările judecătorului.
Plătește taxa de timbru.
Respectă termenele limită.
Alege judecarea cauzei în lipsă, dacă ai pornit tu procesul.
Fii pregătit pentru calea de atac. În 99% dintre procese, partea care pierde va face cel puțin o cale de atac.
Documentează-te despre cheltuielile de judecată într-un proces civil.
Dacă ai nevoie de informații suplimentare, scrie-ne folosind formularul de contact.
Îți dorim succes!
Commentaires