top of page

Ce faci dacă partenerul contractual încalcă contractul? Folosește un model contract care oferă protecție.

Actualizată în: 21 iun.

O clauză bine-scrisă dintr-un model contract face diferența dintre un atu și bătăile de cap. Cu contractele potrivite vei avea remedii eficiente chiar și atunci când partenerul contractual încalcă contractul.


parteneri contractuali care nu se înțeleg
Nu așa am vorbit!

Contractele sunt cheia afacerilor. Nicio firmă nu poate funcționa fără și nici nu ar trebui, pentru că un model contract profesionist te protejează în cazul în care convenția părților nu este executată în felul preconizat. Cele mai multe neînțelegeri contractuale ajung în fața judecătorului, iar cauza lor principală sunt clauzele prost scrise.

Problemele apar mai ales atunci când firmele folosesc contracte ”de pe net”, de la prieteni sau puse la dispoziție de specialiști din alte domenii, fără pregătire juridică. Și acestea își vor face treaba pe moment, dar imediat cum apar neînțelegerile devin cel mai mare dușman al unei afaceri.

Îți explicăm cum să procedezi în cea din urmă situație, când partenerul contractual nu își respectă contractul.

1. Identifică obligațiile contractuale încălcate

Primul pas în demersul tău este să stabilești ce obligație a fost încălcată. Câteva dintre cele mai comune greșeli sunt:

  • întârzierile la plată;

  • nelivrarea la timp;

  • nerespectarea standardelor de calitate pentru livrarea bunurilor și serviciilor;

  • divulgarea unor informații confidențiale.

Găsește în contract acele clauze care stabilesc descrierea bunurilor și serviciilor prestate și obligațiile pe care cealaltă parte trebuia să le execute.

Un contract bine-făcut ar trebui să conțină suficiente detalii despre obligațiile fiecărei părți. Dacă contractul tău nu conține informații clare, va trebui să dovedești în alt mod faptul că partenerul tău contractual avea obligațiile respective. Pot conta: corespondența anterioară, natura contractului, uzanțele stabilite între părți (ie, istoria relației contractuale) și cele din industria respectivă sau, în cazuri mai complexe, părerea unui expert.

2. Încearcă să rezolvi amiabil

Începe cu o abordare prietenoasă, precum conversații prin e-mail sau telefon. Comunică-i partenerului tău contractual încălcarea contractuală și solicită-i să o remedieze într-un anumit termen. Dacă conversația are loc prin telefon, îți recomandăm să trimiți imediat ulterior și un e-mail care să conțină rezumatul ei. Ce rămâne scris, nu poate fi șters.

Dacă partenerul contractual nu execută voluntar obligația, apelează la mijloace ”oficiale”. Încă nu trebuie să ajungi la avocat, ci este suficient să trimiți o notificare scrisă, cu confirmare de primire sau prin executor judecătoresc. Pentru recuperare datorii, folosește acest model.

Multe persoane reacționează la acest tip de notificări tocmai din dorința de a evita complicații ulterioare cu procese de instanță și angajare de avocați.

3. Evaluează-ți opțiunile legale, în funcție de clauzele cuprinse în model contract

Dacă abordarea amiabilă eșuează, următorul pas este evaluarea posibilităților de te adresa unui executor judecătoresc sau chiar judecătorului.

Fiecare tip de încălcare contractuală poate să îți dea dreptul una sau la mai multe feluri de acțiuni (le numim, proceduri). De exemplu, pentru recuperarea unei datorii, poți folosi: cereri cu valoare redusă, ordonanțe de plată, acțiuni pentru angajarea răspunderii contractuale, cereri de înscriere la masă credală și altele.

Ai grijă că:

  • dacă nu folosești procedura corectă, riști să îți pierzi dreptul. În sistemul nostru de drept, judecătorii resping (ca inadmisibile) acele cereri de chemare în judecată care nu sunt corect introduse. De exemplu, vei putea folosi o procedură rapidă de recuperare datorii atunci când ai documente scrise, dar nu o vei putea folosi când debitorul tău contestă datoria.

  • dacă nu faci demersuri în termenul prevăzut de lege, îți vei pierde dreptul. Din păcate, un procent foarte mare de cereri sunt anual respinse de instanță pentru că persoanele îndreptățite nu le-au introdus în termenul prevăzut de lege. Toate modalitățile puse la dispoziția ta pentru repararea prejudiciului creat de partenerul contractul au un termen-limită de exercitare și nici cel mai bun avocat nu te poate salva dacă el este depășit.

Fiecare dintre procedurile pe care le poți folosi vine la pachet cu avantaje și dezavantaje. Unele sunt mai rapide, dar au condiții mai stricte în care pot fi introduse. Altele sunt mai lente, dar mult mai permisive.

Alege-o pe cea potrivită astfel:

  • în funcție de rezultatul posibil. În orice proces, partea care introduce cererea de chemare în judecată (reclamantul) îi cere ceva judecătorului, iar hotărârea finală va fi în consecință. Adică, judecătorul nu îți poate da ceva ce nu ceri.

  • Desigur, este un pic diferit de viața de zi cu zi în care spui pur și simplu ”vreau asta”, pentru că judecătorul știe ce să îți dea prin tipul de procedură aleasă. De exemplu, o încălcare contractuală poate duce la rezilierea unui contract (caz în care contractul încetează de azi înainte), sau la anularea lui (caz în care părțile trebuie să revină la situația dinaintea încheierii contractului), sau la executarea silită (contractul rămâne valabil, dar o parte este obligată să execute).

  • în funcție de costuri. Orice procedură în fața judecătorului necesită plata unei taxe de timbru. Acest cost poate să fie fix sau proporțional cu valoarea prejudiciului de recuperat, iar la el se adaugă onorariul avocatului, dacă decizi să îți angajezi unul, și cheltuielile de judecată ale celeilalte părți, dacă pierzi procesul.

  • în funcție de durată. Am pus acest criteriu pe listă pentru că așa ar fi logic. În realitate, durata de soluționare a unui proces depinde... ei bine, de noroc. Unele instanțe judecătorești sau secții sunt mai aglomerate, așa că te poți trezi cu proceduri urgente care se rezolvă... peste un an sau doi.

În concret, decizi procedura pe care vrei să o folosești luând în considerare situația de fapt și de particularitățile speței tale. Dacă vrei o analiză detaliată, rezervă o consultație și îți vom da răspunsul.

4. Stabilește prejudiciul

Prejudiciul reprezintă pierderea care ți-a fost cauzată de neexecutarea contractuală din partea partenerului. Include ceea ce ai pierdut efectiv (de exemplu, prețul serviciilor pe care le-ai prestat) și ceea ce ai pierdut pentru că ai ales respectivul partenerul contractual - sau, pur și simplu, nu ai câștigat (de exemplu, dacă erai plătit la timp, banii din cont produceau dobândă). Trebuie să dovedești atât că prejudiciul există, cât și cuantumul (valoarea) lui.

Pentru stabilirea cuantumului prejudiciului ai nevoie de dovezi. Includem aici documente scrise (precum facturi, documente de livrare etc), expertize de specialitate (în cazul în care un expert evaluează, de exemplu, valoarea muncii tale), martori sau alte probe prevăzute de lege.

Dacă nu reușești să dovedești valoarea prejudiciului, acțiunea ta își pierde din șansele de succes, chiar dacă există o încălcare contractuală. În contractele bine scrise, ai diverse prevederi care te ajută să stabilești ce intră în componența prejudiciului, tocmai pentru a nu avea surprize în cazul în care partenerul contractual nu își respectă contractul. Este un motiv în plus să ai grijă ce fel de contracte semnezi.

Mai există o posibilitate: aceea în care ai convenit la momentul încheierii contractului care este prejudiciul cauzat de o anumită încălcare contractuală. Ca să verifici dacă ești în această situație, caută în contract o clauză de tipul ”În cazul în care partea nu execută obligația X, atunci va plăti despăgubiri în valoare de Y” sau denumită ”clauză penală” sau ”penalitate”. Ai găsit-o? Tocmai ți-ai ușurat munca. Nu va mai trebui să dovedești cuantumul prejudiciului, ci el va fi automat cel convenit de părți prin respectiva clauză.

5. Să nu uiți...

Când începi orice acțiune împotriva partenerului contractual, ia în considerare impactul pe care îl poate avea asupra relațiilor de afaceri pe termen lung. Uneori, păstrarea unei relații de afaceri poate fi mai valoroasă decât un câștig imediat în instanță.

Nu mai puțin, felul în care abordezi problema poate să aibă impact major asupra contractului. Din păcate, există mulți profesioniști care din dorința de a realiza câștiguri, au abordări prea agresive sau definitive pentru rezolvarea unor probleme destul de comune.

De aceea, te sfătuim să urmezi pașii de mai sus și, dacă îți angajezi un avocat, să discuți cu el toate avantajele și dezvantajele strategiei alese.

În orice caz, cea mai eficientă soluție este prevenția și, de aceea, calitatea contractelor pe care le folosești ar trebui să devină o prioritate.





Kommentare


Citește și...

Docs & Deeds logo
bottom of page