top of page

Investiții străine în România. Avocat drept comercial.

Investițiile străine directe (ISD) joacă un rol important în dezvoltarea economică a României, aducând nu doar capital, dar și tehnologii avansate, know-how managerial și creând locuri de muncă. România a implementat numeroase măsuri legislative pentru a atrage și stimula investițiile străine, două dintre cele mai relevante fiind Ordonanța de urgență nr. 46 din 14 aprilie 2022 și Ordonanța de urgență nr. 92 din 30 decembrie 1997. Aceste acte normative au creat un cadru favorabil pentru investitori, asigurându-le un mediu de afaceri stabil și atractiv.

Investițiile străine directe sunt esențiale pentru creșterea economică a unei țări. Acestea aduc resurse financiare necesare pentru dezvoltarea infrastructurii, contribuie la modernizarea sectoarelor industriale și la creșterea competitivității economiei locale. În cazul României, atragerea de ISD a fost o prioritate constantă, având în vedere nevoia de a îmbunătăți infrastructura și de a reduce disparitățile economice regionale.


avocat investiții străine
Avocat drept comercial

Ce este ”investiția străină” potrivit OUG nr. 46/2022? Avocat drept comercial.

Ordonanța de urgență nr. 46 din 14 aprilie 2022 a fost adoptată cu scopul de a actualiza cadrul legal pentru investițiile străine în România, atunci când ele provin din afara Uniunii Europene. OUG nr. 46/2022 a Implementează Regulamentul (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune Europeană.

”Investiţie străină directă” reprezintă investiţie de orice natură efectuată de un investitor străin cu scopul de a stabili sau de a menţine legături durabile şi directe între investitorul străin şi antreprenorul sau întreprinderea cărora le sunt destinate aceste fonduri pentru desfășurarea unei activităţi economice în România, inclusiv investiţiile care permit o participare efectivă la administrarea sau la controlul unei întreprinderi care desfăşoară o activitate economică.

O investiţie străină directă se efectuează, de asemenea, când există o schimbare în structura de proprietate a unui investitor străin persoană juridică, dacă această schimbare în ceea ce priveşte persoana juridică face posibilă exercitarea unui control, în mod direct sau indirect, de către o:

  • persoană fizică ce nu este cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene;

  • persoană juridică al cărei sediu social nu se află într-un stat membru al Uniunii Europene; sau

  • altă entitate juridică, fără personalitate juridică, organizată în temeiul legilor unui stat care nu este membru al Uniunii Europene.

Există și alte acte normative care reglementează investițiile străine, precum cele într-o firmă de tip SRL? Avocat drept comercial.

Da, primele reglementări ale investițiilor străine au fost adoptate prin OUG nr. 92/1997, stabileşte cadrul general privind garanţiile şi facilităţile de care beneficiază investiţiile directe în România. Ordonanța de urgență nr. 92/1997 a reprezentat un pas important în stimularea investițiilor directe. Aceasta a fost una dintre primele măsuri legislative menite să creeze un climat investițional favorabil în perioada de tranziție către economia de piață.

Conform OUG 92/1997, investiția directa reprezintă participarea la constituirea sau la extinderea unei întreprinderi în oricare dintre formele juridice prevăzute de lege, dobândirea de acţiuni sau de părţi sociale ale unei societăţi comerciale, cu excepţia investiţiilor de portofoliu, sau înfiinţarea şi extinderea în România a unei sucursale de către o societate comercială străină, prin:

  • aport financiar, în monedă naţională sau în valută convertibilă;

  • aport în natură de bunuri imobile sau/şi bunuri mobile, corporale şi necorporale;

  • participarea la creşterea activelor unei întreprinderi, prin orice mod legal de finanţare.

Cine are calitatea de investitor străin potrivit OUG nr. 46/2022? Avocat drept comercial.

Conform OUG nr. 46/2022 are calitatea de ”investitor străin” persoana fizică sau juridică care îndeplinește urătoarele criterii:

  • persoană fizică, care nu este cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie străină directă în România.

  • persoană juridică, al cărei sediu social nu se află într-un stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie străină directă în România;

  • persoană juridică, al cărei sediu social se află într-un stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie străină directă în România, în care este exercitat în mod direct sau indirect controlul de către: o persoană fizică ce nu este cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, o persoană juridică al cărei sediu social nu se află într-un stat membru al Uniunii Europene sau o altă entitate juridică, fără personalitate juridică, organizată în temeiul legilor unui stat care nu este membru al Uniunii Europene;

  • administratorul fiduciar al unei entităţi fără personalitate juridică ce a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie străină directă în România sau o persoană aflată într-o poziţie similară, dacă aceasta nu este cetăţean al Uniunii Europene, în cazul unei persoane fizice, sau dacă aceasta nu are sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene, în cazul unei persoane juridice, sau dacă această entitate a fost constituită în temeiul legilor unui stat care nu este stat membru al Uniunii Europene.

Când ești nesigur dacă o situație specifică cade sau nu sub incidența prevederilor legale, programează o consultație online cu un avocat drept comercial.

Poate un investitor străin să facă o investiție în România, inclusiv prin participația într-o societate comercială de tip SRL fără autorizare prealabil?

Potrivit OUG nr. 46/2022, este interzisă realizarea unei investiții străine directe înainte de autorizarea acesteia de către autoritatea competentă.

Ce autoritate autorizează investițiile potrivit OUG nr. 46/2022? Întreabă avocat online.

CEISD este acronimul pentru Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe. Aceasta este o entitate guvernamentală responsabilă cu evaluarea, monitorizarea și aprobarea investițiilor străine directe în România. Rolul principal al CEISD este de a asigura că investițiile străine sunt în conformitate cu interesele naționale și europene de securitate economică și strategică. Comisia colaborează cu diverse ministere și agenții guvernamentale pentru a evalua impactul acestor investiții și pentru a oferi suport și asistență investitorilor străini, asigurând astfel un mediu investițional transparent și favorabil.

Cine poate sesiza CEISD privind neîndeplinirea condițiilor privind investiția străină? Avocat drept comercial.

CEISD se poate sesiza din oficiu cu privire la neîndeplinirea condițiilor de autorizare a unei investiţii străine directe.

  • CEISD poate fi sesizat și de:

  • o autoritate publică care constată, în mod justificat, că se impune iniţierea procedurilor de examinare a investiţiei străine.

  • operatori economici, reprezentanţi ai societăţii civile sau partenerii sociali, precum sindicatele, în legătură cu o investiţie străină directă de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică.

  • CEISD poate solicita părţilor implicate parcurgerea procedurilor prevăzute de lege.

Ce investiții străine sunt supuse CEISD? Întreabă avocat despre investiții în firmă de tip SRL.

Conform reglementărilor în vigoare, anumite tipuri de investiții străine directe (ISD) sunt supuse avizării de către Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în România. Aceste investiții includ:

  • investiții în sectoare strategice: investițiile străine care vizează sectoare considerate de importanță strategică pentru economia și securitatea națională, cum ar fi energia, transporturile,  sistemul de aprovizionare cu resurse vitale, telecomunicațiile, infrastructura critică, apărarea, sisteme informatice, securitate industrială, protecția împotriva dezastrelor și altele, sunt supuse avizării CEISD. O lista a tuturor sectoarelor relevante poate fi găsită în Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 73/2012.

  • investițiile care depășesc pragul valoric de 2.000.000 de euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru ultima zi a exerciţiului financiar din anul anterior realizării operaţiunii.

  • investiţiile străine directe care nu depăşesc pragul de 2.000.000 euro, dacă, prin natura sau efectele sale potenţiale  pot avea impact asupra securităţii sau ordinii publice sau prezintă riscuri la adresa acestora.

  • investiții străine directe care permit investitorului străin să exercite un control asupra modului în care este administrată întreprinderea locală în care se investește.

Care este procesul de notificare potrivit OUG nr. 46/2022, în cazul unei investiții străine într-o firmă de tip SRL din România?

Înainte de a implementa investiția, investitorul străin trebuie să trimită o notificare către Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) și să obțină aprobarea pentru realizarea investiției.

După primirea notificării, CEISD va emite un aviz care poate fi: (i) de autorizare a investiției, (ii) de autorizare condiționată a investiției (caz în care vor fi necesare asumarea unor angajamente), sau (iii) de interzicere a investiției. În ultimele două cazuri, avizul CEISD are un caracter consultativ, iar decizia finală aparține Guvernului României.

Un aspect important este posibilitatea CEISD de a solicita informații din partea Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe în cadrul procesului de analiză.

O notificare separată referitoare la ISD va fi necesară chiar și în cazul în care investiția constituie o concentrare economică ce trebuie notificată Consiliului Concurenței.

Care sunt sancțiunile în cazul în care investitorul străin nu solicită autorizarea CEISD înainte de a face investiție străină într-o firmă de tip SRL din România?

În cazul în care un investitor străin nu notifică investiția la Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) și nu obține avizul necesar înainte de implementarea investiției, pot fi incidente mai multe tipuri de sancțiuni, printre care:

Anularea investiției.

Investiția străină directă realizată fără aprobarea prealabilă a CEISD poate fi declarată nulă și neavenită, iar autoritățile pot dispune măsuri de restabilire a situației anterioare.

Art. 12 (3) ind. 1 din OUG nr. 46/2022: Sunt nule de drept angajamentele, convenţiile sau clauzele contractuale prin care se realizează direct sau indirect o investiţie străină directă, o investiţie din Uniunea Europeană sau o investiţie nouă, atunci când respectiva investiţie nu a făcut obiectul unei autorizări în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă şi în condiţiile Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune.

Sancțiuni financiare.

Investitorul străin poate fi supus unor amenzi substanțiale. Aceste amenzi pot fi stabilite în funcție de valoarea investiției și de gravitatea încălcării legislației.

Răspundere penală.

În cazuri grave, dacă se constată că nerespectarea obligației de notificare a avut consecințe semnificative asupra securității naționale sau intereselor strategice ale României, investitorul poate fi supus răspunderii penale.

Răspunderea contravențională.

În cazurile prevăzute de lege, se poate angaja răspunderea contravențională a investitorului străin. Amenda care se poate aplica este de până la 10% din cifra de afaceri a firmei de tip SRL.

Art. 12 alin. (1) din OUG nr. 46/2022: Constituie contravenţie, dacă fapta nu constituie infracţiune, şi se sancţionează, prin derogare de la dispoziţiile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă ce nu poate depăşi 10% din cifra de afaceri totală mondială din anul financiar anterior sancţionării, următoarele fapte ale investitorului străin şi ale investitorului din Uniunea Europeană:
a) furnizarea cu intenţie sau din neglijenţă într-o cerere de autorizare a investiţiei străine directe, investiţiei noi sau, după caz, investiţiei din Uniunea Europeană de informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare;
b) punerea în aplicare a unei investiţii străine directe, investiţii noi sau, după caz, investiţii din Uniunea Europeană fără ca aceasta să fie autorizată în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, săvârşită cu intenţie sau din neglijenţă;
c) punerea în aplicare a investiţiei străine directe, investiţiei noi sau, după caz, investiţiei din Uniunea Europeană cu nerespectarea sau încălcarea angajamentelor asumate prin hotărârea de autorizare condiţionată prevăzută la art. 9 alin. (2) lit. b), săvârşită cu intenţie sau din neglijenţă;
d) necomunicarea informaţiilor necesare examinării şi avizării investiţiei străine directe în termenele legale şi în mod complet şi corect.

În cazul unei firme de tip SRL nou-înfiinţate ca urmare a unei investiţii străine directe, investiţii noi sau, după caz, investiţii din Uniunea Europeană care nu au înregistrat cifră de afaceri în anul anterior sancţionării, amenda va fi cuprinsă între 10.000.000 lei şi 50.000.000 lei.

Sancțiuni complementare

Pot fi aplicate și alte sancțiuni, precum interdicția de a realiza alte investiții: investitorul poate fi interzis de la realizarea altor investiții în România pentru o anumită perioadă de timp.

Care este termenul în care firma de tip SRL poate fi sancționată?

Conform OUG nr. 46/2022), termenul de prescripție pentru răspunderea contravențională în cazul în care un investitor străin nu notifică investiția la Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) este de 3 ani sau 5 ani de la data săvârșirii faptei, în funcție de natura acesteia. Aceasta înseamnă că autoritățile competente au la dispoziție un interval de 3 sau 5 ani pentru a identifica și a sancționa investitorul străin care nu a notificat investiția conform prevederilor legale.

Termenul de prescripție începe să curgă de la data săvârșirii faptei, adică de la data la care a fost săvârșită acțiunea specifică contravenției, fără notificarea prealabilă. În cazul încălcărilor care au caracter de continuitate sau de repetabilitate, prescripția începe să curgă de la data încetării ultimului act sau fapt anticoncurențial în cauză.

În anumite cazuri, termenul de prescripție poate fi suspendat sau întrerupt, de exemplu, dacă există proceduri administrative sau judiciare în desfășurare care împiedică aplicarea sancțiunii.

Cât este cuantumul taxei de examinare a investiției străine în cazul unei firme de tip SRL?

Conform modificărilor din 2023 la Legea nr. 21/1996 privind concurența, investitorii străini care trebuie să autorizeze o investiție achită o contribuţie de examinare în cuantum de 10.000 euro la momentul depunerii cererii de autorizare. Echivalentul în lei al contribuţiei de examinare se calculează la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru ultima zi a lunii anterioare datei depunerii cererii de autorizare.

Contribuţia de examinare se restituie în situaţia în care Comisia de examinare a investiţiilor străine directe (CEISD), constată neîndeplinirea condiţiilor de examinare a cererii de autorizare.

Ce garanții au investitorii străini în Romania? Avocat drept comercial.

Investitorii străini în România beneficiază de o serie de garanții care asigură protecția și securitatea investițiilor lor, conform legislației române și tratatelor internaționale, precum:

Posibilitatea efectuării de investiții în orice domeniu și în orice forme juridice prevăzute de lege. Avocat drept comercial.

Investitorii străini au dreptul de a efectua investiții în orice sector economic permis de legislația română, fie că este vorba de industrie, agricultură, servicii sau alte domenii. De asemenea, aceștia pot alege orice formă juridică prevăzută de lege, inclusiv prin constituire de societăți comerciale (firme de tip SRL), parteneriate, sucursale sau filiale, sau prin folosire unor contracte comerciale (modele).

Egalitatea de tratament - just, echitabil și nediscriminatoriu. Avocat drept comercial.

Investitorii străini beneficiază de un tratament egal cu cel al investitorilor români. Aceasta înseamnă că sunt supuși acelorași reguli și reglementări, fără discriminare bazată pe naționalitate sau statut de rezidență. Egalitatea de tratament se aplică în toate aspectele, inclusiv accesul la resurse, servicii publice și oportunități de afaceri.

Garanții împotriva naționalizării, exproprierii sau altor măsuri cu efect echivalent. Avocat drept comercial.

Legislația română protejează investitorii străini împotriva naționalizării sau exproprierii fără o justă despăgubire. Exproprierea este permisă doar pentru cauze de utilitate publică, în condiții de legalitate și cu despăgubiri prealabile, echitabile și efective. Alte măsuri cu efect echivalent sunt de asemenea interzise.

Facilități vamale și fiscale. Avocat drept comercial.

Investitorii străini pot beneficia de diverse facilități vamale și fiscale, care pot include scutiri de taxe vamale pentru importul de echipamente și materii prime necesare investițiilor, precum și reduceri sau scutiri de impozite pe profit, TVA sau alte taxe locale, în funcție de natura și locația investiției.

Asistență privind parcurgerea formalităților administrative.

Investitorii străini primesc asistență din partea autorităților române pentru a facilita parcurgerea formalităților administrative necesare pentru înființarea și operarea afacerilor lor. Aceasta include suport în obținerea autorizațiilor, licențelor și altor documente necesare, precum și ghidare în procesele birocratice.

Dreptul la conversia în valuta investiției a sumelor în lei și transferul valutei în țara de origine.

Investitorii străini au dreptul de a converti în valută sumele în lei obținute din investițiile lor și de a transfera valuta respectivă în țara de origine. Aceasta se face în conformitate cu reglementările privind regimul valutar, asigurând astfel repatrierea profitului și altor venituri.

Dreptul de a alege instanțele judecătorești sau arbitrale competente pentru soluționarea eventualelor litigii.

Investitorii străini pot alege să își soluționeze litigiile fie în instanțele judecătorești românești, fie prin arbitraj internațional. Aceasta oferă flexibilitate și posibilitatea de a alege un for de soluționare a disputelor care este perceput ca fiind imparțial și competent. Citește despre diferențele dintre arbitraj și instanțele judecătorești.

Posibilitatea reportării pierderilor pe seama profitului impozabil al exercițiilor financiare următoare

Investitorii străini au dreptul de a reporta pierderile înregistrate într-un exercițiu financiar pe seama profitului impozabil al exercițiilor financiare următoare. Aceasta permite o gestionare fiscală eficientă și reducerea poverii fiscale în anii următori.

Posibilitatea utilizării amortizării accelerate

Legislația română permite utilizarea amortizării accelerate pentru activele fixe, ceea ce înseamnă că investitorii pot deduce mai rapid costurile de capital din profitul impozabil. Aceasta încurajează investițiile în echipamente și infrastructură modernă.

Posibilitatea deducerii cheltuielilor pentru reclamă și publicitate din profitul impozabil

Investitorii străini pot deduce cheltuielile efectuate pentru reclamă și publicitate din profitul impozabil. Aceasta facilitează activitățile de marketing și promovare a produselor și serviciilor lor, contribuind la creșterea vizibilității și competitivității pe piață.

Posibilitatea angajării de cetățeni străini.

Investitorii străini au dreptul de a angaja cetățeni străini, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Aceasta include obținerea permiselor de muncă și a vizelor necesare pentru angajații străini, permițând investitorilor să își aducă expertiza necesară din alte țări. Verifică secțiunea de dreptul muncii a Docs & Deeds pentru model contract individual de muncă, model regulament intern și contracte la comandă.

Aceste garanții contribuie la crearea unui mediu de afaceri sigur și atractiv pentru investitorii străini, stimulând astfel fluxurile de investiții și dezvoltarea economică a României.


 

Docs & Deeds oferă modele de contracte, modele de cereri de chemare în judecată și acces la avocați drept comercial sau specializați în alte domenii de business.

0 comentarii

Comments


Citește și...

Docs & Deeds logo
bottom of page