top of page

Contract de prestări servicii construcții / contract de antrepriză – model contract, elemente esențiale și rolul în proiectele de construcții

Actualizată în: 21 mai 2024

Succesul unui proiect de construcții depinde de multe ori de claritatea și precizia contractelor de prestări servicii / contractelor de antrepriză semnate de părțile implicate. Un contract de prestări servicii construcții bine definit este nu doar o necesitate legală, ci garanție că întregul proiect evoluează în sensul dorit de părțile contractante, asigurându-se că fiecare parte implicată înțelege obligațiile și așteptările co-contractantului său.

Un contract de prestări servicii construcții / antrepriză servește ca o punte de legătură între viziunea arhitecturală și realitatea fizică a construcției. Este esențial în definirea parametrilor prin care materialele, forța de muncă și expertiza sunt mobilizate pentru a transforma planurile tehnice în structuri durabile și funcționale. Prin specificarea detaliată a fiecărui aspect al construcției, contractul ajută la prevenirea întârzierilor, la gestionarea eficientă a costurilor și la minimizarea conflictelor ce pot să apară între antreprenor / prestator și beneficiar.


proiect construcții în desfășurare
Model contract servicii construcții

Ce este contractul de prestări servicii construcții  / contractul de antrepriză?

Contractul de antrepriză este un tip de contract reglementat de Codul Civil prin care o parte, denumită ”antreprenor”, se obligă să execute o lucrare pentru o altă parte, denumită ”beneficiar” sau ”client”, în schimbul plății unui preț.

Caracteristic unui model de contract de antrepriză este faptul că prestatorul / antreprenorul este independent economic și operativ de beneficiarul care comandă lucrarea, în sensul că este liber să organizeze munca şi executarea lucrării așa cum consideră necesare. Între părțile implicate într-un contract de prestări servicii construcții / antrepriză nu se stabilesc relații de subordonare. Prestatorul / antreprenorul execută lucrarea pe riscul său.

Contractul de prestări servicii construcții  / contractul de antrepriză este des întâlnit în domeniul construcțiilor, dar poate fi folosit și în alte sectoare unde este necesară realizarea unei lucrări materiale sau a unui proiect specific. De exemplu, în literatura de specialitate juridică s-a reținut că ”regulile referitoare la pentru antrepriză se aplică – în lipsa unor reglementări speciale sau în completarea lor – şi lucrărilor (activităţilor) intelectuale, de exemplu, meditaţii, consultaţii profesionale, inclusiv juridice [date de notari publici, avocaţi (…), mai puţin reprezentarea judiciară, care este o variantă de mandat” (Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2001, p. 292).

Elementele principale ale unui contract de prestări servicii construcții / antrepriză

Scopul și obiectivele proiectului.

Este recomandabil ca un contractul de prestări servicii construcții să înceapă cu o descriere clară a scopului și obiectivelor proiectului, inclusiv așteptările beneficiarului și specificațiile tehnice pe care prestatorul trebuie să le execute. Aceasta asigură că toate părțile au o înțelegere comună a rezultatului final dorit.

Detalii ale părților implicate.

Identificarea tuturor părților implicate, de la investitori și beneficiari până la subcontractori și furnizori și clarificarea rolurilor și responsabilităților fiecăruia este o parte esențială a oricărui model de contract folosit. Aceasta include și modalitățile de comunicare și coordonare între părți, împărțirea responsabilităților și beneficiilor și rolul în proiect.

Specificații detaliate ale lucrărilor.

Este recomandabil ca un contract de prestări servicii construcții să includă specificații detaliate ale proiectului de construcție, cum ar fi planurile și desenele tehnice, standardele de calitate, materialele utilizate și tehnologiile implicate. Inserarea unor asemenea clauze contractuale asigură faptul că lucrările realizate corespund normelor tehnice și standardelor de siguranță în domeniu, precum și așteptărilor beneficiarului.



Bugetul și finanțarea.

Detalii complete despre bugetul proiectului, surselor de finanțare, planificarea fluxurilor de numerar și modalitățile de ajustare financiară în cazul modificărilor de proiect.

Termeni de execuție și livrare.

Precizarea termenelor de început și finalizare, etapele critice ale proiectului și penalitățile pentru întârzieri. Aceste date sunt cruciale pentru menținerea disciplinei timpului în cadrul proiectului.

Garanțiile asociate executării.

Majoritatea contractelor de prestări servicii construcții / antrepriză conțin clauze privind garanțiile asociate lucrărilor realizate. Astfel de garanții pot fi de bună-execuție, reprezentând asigurarea pe care antreprenorul o oferă beneficiarului în sensul că lucrarea va fi realizată conform standardelor și specificațiilor contractuale, în cadrul termenilor agreați. Această garanție de bună-execuție protejează beneficiarul împotriva deficiențelor sau problemelor de calitate care pot apărea după finalizarea lucrării. Poate fi acordă sub forma garanțiilor bancare (scrisoare de garanție bancară) sau polițelor de asigurare emise de societățile de asigurare.

Managementul riscurilor.

Modelul de contract de prestări servicii construcții / antrepriză pe care vrei să-l folosești conține identificarea potențialelor riscuri și modalitățile de gestionare a acestora. Poate include riscuri legate de condițiile meteorologice, greșeli de proiectare, probleme cu furnizorii sau alte situații neprevăzute care ar putea influența cursul normal al construcției. Riscurile din aceasta categorie sunt extrem de frecvente în proiectele de construcții și de aceea este recomandabil ca părțile să convină asupra modalității de soluționate a unor asemenea probleme înainte ca ele să apară. Folosind modelul de contract potrivit, părțile pot preveni conflictele caracteristice situației în care o parte suferă prejudicii importante în urma apariției unor asemenea riscuri.

Condiții de modificare a contractului.

Orice model de contract profesionist ar trebui să conțină o secțiune dedicată încetării și modificării sale. Asemenea clauze  sunt utile mai ales în proiectele complexe de construcții, unde pot fi introduse schimbări ale scopului sau detaliilor tehnice de execuție pe parcursul executării, în funcție de necesitățile concrete ale proiectului. Dintre cele mai frecvente situații, menționăm ajustările necesare în urma descoperirii unor condiții de teren neprevăzute.

Proceduri de finalizare și recepție.

Procedurile de inspecție și recepție a lucrărilor, criteriile de acceptare a construcției și mecanismele de soluționare a eventualelor neconformități descoperite în faza de finalizare sunt elemente ce trebuie reglementate contractual. Recepția finală a lucrărilor este un moment important ce marchează finalizarea proiectului de construcții și eliberarea prestatorului / antreprenorului de principalele obligații contractuale. Omiterea menționării anumitor deficiențe de execuție la momentul încheierii procesului verbal de recepție finală poate rezulta în pierderea dreptului beneficiarului de a solicita reparații sau daune interese ulterioare.

Relația contre contractul de prestări servicii construcții  / antrepriză și contractul de subantrepriză

Ce este contractul de subantrepriză?

Contractul de subantrepriză este un contract subsecvent încheierii unui contract de prestări servicii construcții / antrepriză.

Prin contractul de subantrepriză antreprenorul poate încredinţa unuia sau mai multor subantreprenori executarea unor părţi ori elemente ale lucrării sau serviciilor ce urmează a fi executate potrivit contractului principal. Modelul de contract de subantrepriză stabilește termenii și condițiile potrivit cărora subantreprenorul va efectua lucrările specificate în contractul principal, dar fără a se stabili o relație contractuală directă între aceștia și beneficiarul principal.

Este necesară aprobarea beneficiarului principal pentru încheierea unui contract de subantrepriză?

Ca regulă generală, antreprenorul principal trebuie să obțină aprobarea beneficiarului proiectului înainte de a subcontracta orice parte a lucrării, dacă contractul de executare lucrări dintre aceștia a fost încheiat în considerarea persoanei antreprenorului. De cele mai multe ori, acesta este cazul, mai ales în cazul proiectelor importante de construcții, în care sunt organizate licitații de atribuire.

Acordul beneficiarului pentru subcontractare poate fi dat sub diverse forme, inclusiv prin clauzele din modelul de contract folosit între beneficiar și antreprenorul principal.

Ce responsabilități are antreprenorul principal în cadrul unui contract de subantrepriză?

Antreprenorul principal rămâne responsabil față de beneficiar pentru toată lucrarea, inclusiv pentru părțile subcontractate de la terți, în baza unor contract de subantrepriză. El trebuie să asigure că subantreprenorii respectă standardele de calitate și termenele stabilite în contractul principal. De asemenea, antreprenorul principal este responsabil pentru gestionarea plăților către subantreprenori.

În unele cazuri, pot exista plăți directe între beneficiar și antreprenori, inclusiv în cazul contractelor alocate în urma procedurilor de achiziție publică, între autorități contractante și antreprenori din mediul privat.

Poate un subantreprenor să subcontracteze mai departe o parte din lucrare?

În general, un subantreprenor poate subcontracta o parte din lucrare către un alt antreprenor, dacă acest lucru este permis contractual. Fiecare nivel de subcontractare trebuie să fie permis de beneficiarul contractului principal de prestări servicii construcții.

Rolul procesului verbal de recepție într-un contract de prestări servicii construcții / antrepriză

Ce este procesul verbal de recepție finală a construcțiilor?

Procesul verbal de recepție finală a construcțiilor  / lucrărilor este un document semnat de părțile implicate – antreprenor / prestator și beneficiar care atestă că o construcție sau lucrare a fost finalizată conform planurilor și specificațiilor contractuale și că îndeplinește toate cerințele legale și de siguranță. Este redactat de o comisie de recepție la terminarea lucrărilor, care va fi constituită conform prevederilor contractuale de către reprezentanți ai părților și, după caz, ai autorităților publice implicate.

Ce rol are procesul verbal de recepție finală în transferul proprietății?

Procesul verbal de recepție finală a construcțiilor  / lucrărilor poate marca momentul de transfer al proprietății asupra construcției de la dezvoltator / antreprenor la beneficiar. Procesul verbal de recepție finală servește ca dovadă că lucrarea a fost finalizată în mod satisfăcător, cu respectarea condițiilor din autorizație de construire și documentele contractuale ale părților. În cazuri frecvente, încheierea acestui document permite eliberarea finală a fondurilor de la bănci sau alte instituții financiare implicate în dezvoltarea proiectului.

Ce se întâmplă dacă procesul verbal de recepție finală identifică deficiențe?

Dacă sunt identificate deficiențe în timpul recepției finale, constructorul este obligat să le remedieze într-un termen stabilit, potrivit dispozițiilor din modelul de contract prestări servicii construcții / modelul de contract de antrepriză folosit. Procesul verbal de recepție finală a construcțiilor  / lucrărilor va include o listă a deficienților calitative sau cantitative identificate și a măsurilor corective necesare. Recepția finală poate fi condiționată de remedierea satisfăcătoare a tuturor problemelor.

Cum influențează procesul verbal de recepție finală garanțiile oferite de constructor?

Procesul verbal de recepție finală marchează începerea perioadei de garanție legală pentru construcții. În România, constructorii sunt obligați să ofere o garanție care acoperă defectele majore de construcție pentru o perioadă determinată, în general de câțiva ani. Procesul verbal de recepție marchează începutul acestei perioade de garanție, asigurând că orice probleme ulterioare care apar în acest interval pot fi adresate sub protecția acestei garanții.

De ce este necesar procesul verbal de recepție finală?

Procesul verbal de recepție finală a construcțiilor  / lucrărilor, semnat conform condițiilor agreate de părți prin modelul de contract de prestări servicii construcții, este necesar și pentru utilizarea clădirii / construcției potrivit destinației sale. El va fi unul dintre documentele cerute pentru conectarea clădirii / construcției la serviciile publice esențiale, cum ar fi electricitatea, apa și gazul.

De ce să comanzi un contract de prestări servicii construcții / antrepriză profesionist, de la Docs & Deeds?

Cu un un contract de prestări servicii construcții de la Docs & Deeds, te asiguri că așteptările tale corespund cu cele ale co-contractantului tău.

Modelul de contract de prestări servicii construcții pe care îl redactăm pentru tine este bine structurat și detaliază rolurile și responsabilitățile fiecărei părți implicate - de la antreprenor și beneficiar, până la subcontractori. Toate părțile vor avea aceleași așteptări în ceea ce privește scopul proiectului, calitatea și standardele aplicabile, termenele de execuție și costurile aferente.



Cu un un contract de prestări servicii construcții de la Docs & Deeds, îți protejezi juridic business-ul.

Modelele de contracte profesioniste oferă protecție juridică ambelor părți. În cazul apariției unor dispute, contractul servește ca temei pentru stabilirea remediilor aplicabile. Fără un contract clar și cuprinzător, părțile ar putea fi vulnerabile la litigii costisitoare și decizii nefavorabile în instanță.

Cu un un contract de prestări servicii construcții de la Docs & Deeds, te asiguri că nu ai probleme cu autoritățile statului.

Contractele de prestări servicii în construcții trebuie să respecte legislația locală și standardele industriei. Un contract profesionist va include clauze specifice care asigură conformitatea cu toate reglementările relevante, de la norme de siguranță și sănătate în muncă, până la standardele de mediu și cele urbanistice.

Cu un un contract de prestări servicii construcții de la Docs & Deeds, gestionezi eficient costurile și a plățile.

Experiența anterioară cu clienții din construcții ne-a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra incidentelor ce pot să apară în cursul executării unui contract de antrepriză și, respectiv, asupra posibilelor surse de costuri suplimentare. Un contract de prestări servicii construcții bine elaborat oferă un cadru clar pentru gestionarea costurilor și a plăților, inclusiv a celor mai puțin previzibile la momentul semnării lui. Modelul de contract pe care îl folosești ar trebui să acopere și el asemenea aspecte, iar la Docs & Deeds ne asigurăm că acest lucru se întâmplă.


 

Citește pe blog și despre:


 

Comments


Citește și...

Docs & Deeds logo
bottom of page