Ce trebuie să știi despre Termeni și Condiții platforme de intermediere online?
Actualizată în: 18 oct.
Platformele de intermediere online joacă un rol esențial în stimularea spiritului antreprenorial, dezvoltarea de noi modele de afaceri și facilitarea schimburilor comerciale între firme de tip SRL sau liber profesioniști (PFA). Astfel de platforme nu doar că permit firmelor și întreprinderilor să acceseze piețe și oportunități comerciale inovatoare, dar contribuie și la bunăstarea consumatorilor prin diversificarea ofertei de bunuri și servicii și menținerea unor prețuri competitive, de regulă scăzute comparativ cu modalitatea tradițională de oferire a serviciilor. Popularitatea în creștere a platforme de intermediere servicii online către sectorul public și privat a generat o serie de provocări legale privind echitatea și securitatea juridică.
Este esențial ca firmele de tip SRL, liber profesioniștii care prestează servicii prin PFA și consumatorii persoane fizice să aibă încredere în platformele cu care colaborează, pentru a exploata pe deplin beneficiile economiei digitale și a evita prejudiciile care pot apărea din relațiile comerciale asimetrice. În acest spirit, reglementările din domeniu urmăresc să descurajeze furnizorii de platforme online să acționeze unilateral, adesea într-un mod inechitabil față de consumatori și să ofere o protecție adecvată utilizatorilor (vezi și cadrul juridic pentru acțiuni colective în România).
Acte normative principale. Întreabă avocat online.
Pe măsură ce platformele de intermediere servicii online au crescut în influență, au apărut și îngrijorări legate de echitatea și transparența interacțiunilor dintre aceste platforme și utilizatorii lor de afaceri. În acest context, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat Regulamentul (UE) 2019/1150, un document legislativ menit să promoveze echitatea și transparența în relațiile dintre întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online și platformele care le oferă. Regulamentul (UE) 2019/1150 a fost adoptat pe fondul unor practici comerciale considerate a fi inechitabile, care ar fi putut afecta grav firmele de tip SRL și consumatorii utilizatori de servicii de intermediere online. Printre acestea se numără modificări unilaterale ale termenilor și condițiilor, lipsa unei transparențe adecvate privind clasificarea ofertelor pe platforme, precum și proceduri deficitare de gestionare a litigiilor între platforme și utilizatori.
În România, acest regulament a fost pus în aplicare prin Ordonanţa de urgenţă nr. 23 din 31 martie 2021 (OUG 23/2021). OUG 23/2021 abordează reguli privind aspectele de transparență ci utilizare echitabilă, cât și mecanismele de soluționare a disputelor, având ca scop final creșterea încrederii în platformele de intermediere online.
Ce urmăresc reglementările cu privire la Termeni și Condiții platforme intermediere online? Întreabă avocat online.
Regulile adoptate prin Regulamentul 1190/2019 și puse în aplicare prin OUG 23/2021 au scopul de preveni / interzice anumite practici inechitabile, cum ar fi modificările nejustificate ale termenilor și condițiilor online, impun mecanisme de clasificare transparentă și de gestionare internă a reclamațiilor, precum și autorizează organizațiile și asociațiile reprezentative să reprezinte judiciar proprietarii de afaceri / persoanele fizice utilizatoare împotriva încălcărilor săvârșite de platformele online și furnizorii de motoare de căutare.
Ce platforme / site-uri sunt vizate de OUG 23/2021?
OUG 23/2021 se aplică platformelor de intermediere online care facilitează tranzacțiile comerciale între întreprinderi și consumatori, precum și motoarelor de căutare online care pot influența succesul comercial al întreprinderilor prin ierarhizarea rezultatelor de căutare.
Între acestea se înscriu:
platformele online de comerț electronic (e-commerce).
magazinele de aplicații software.
rețelele sociale.
motoarele de căutare.
Furnizor de servicii de intermediere online este orice persoană fizică sau juridică (firmă de tip SRL) care furnizează servicii de intermediere online întreprinderilor utilizatoare de servicii de intermediere online.
Motorul de căutare online este definit drept acel serviciu digital care permite utilizatorilor să introducă interogări pentru a căuta, în principiu, în toate site-urile internet sau site-urile internet într-o anumită limbă pe baza unei interogări privind orice subiect sub forma unui cuvânt, a unei solicitări vocale, a unei fraze sau a unui alt element introdus şi care revine cu rezultate în orice format în care se pot găsi informaţii legate de conţinutul căutat.
Ce sunt Termenii și Condițiile unei platforme online / motor de căutare? Întreabă avocat online.
Termenii şi condiţiile unei platforme online (model T&C e-commerce) conțin regulile sau specificaţiile, indiferent de denumirea sau forma sub care sub prezentate, care reglementează relaţia contractuală dintre furnizorul de servicii de intermediere online şi firmele de tip SRL, entitățile sau persoanele fizice ale serviciilor sale de intermediere online.
Termenii și condițiile unei platforme online sunt stabilite în mod unilateral de către furnizorul de servicii de intermediere online.
Care sunt cerințele aplicabile Termenilor și Condițiilor unei platforme online? Avocat drept comercial.
Furnizorii de servicii de intermediere online / platforme de e-commerce au obligația legală să se asigură că Termenii şi Condiţiile aplicabile relației cu consumatorii îndeplinesc următoarele cerințe:
limbajul folosit în redactarea Termenilor și Condițiilor este simplu şi inteligibil. Recomandăm să folosești model Termeni și Condiții redactat și verificat de avocați, în locul unor modele obținute din surse non-profesioniste. Conformitatea platformei tale de e-commerce poate fi asigurată și prin implementarea unui model profesionist de politică de confidențialitate, alături de politica de folosire cookies (model).
Termenii și Condițiile sunt uşor accesibile pentru întreprinderile utilizatoare / consumatorii de servicii de intermediere online pe parcursul tuturor etapelor relaţiei comerciale cu furnizorul de servicii de intermediere online, inclusiv în etapa precontractuală.
Termenii și Condițiile trebuie să conțină prevederi privind cazurile în care furnizarea de servicii online poate fi suspendată, sistată, restricționată, parțial sau integral.
Termenii și Condițiile includ informaţii privind toate canalele suplimentare de distribuţie şi programele afiliate potenţiale prin care furnizorul de servicii de intermediere online ar putea comercializa bunurile şi serviciile oferite de întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online.
Termenii și Condițiile trebuie să prevadă informaţii generale privind modul în care utilizarea serviciului platformei de intermediere online afectează drepturile de proprietate intelectuală ale întreprinderilor utilizatoare / firmelor de tip SRL. Persoanelor fizice care apelează la servicii de intermediere online.
Ce protecție oferă reglementările împotriva deciziilor unilaterale ale platformelor online de a modifica Termeni și Condiții? Avocat drept comercial.
Regulamentul interzice modificările unilaterale abuzive ale Termenilor și Condițiilor și impune platformelor de furnizare servicii online să parcurgă anumite etape atunci când doresc implementarea unei modificări.
În esență, Termenii și Condițiile platformelor de intermediere online pot fi modificate doar după o notificare prealabilă și transmisă în termen rezonabil utilizatorilor (firme de tip SRL / consumatori), pe un suport durabil. Modificările intervenite în Termeni și Condiții nu pot fi puse în aplicare înainte de expirarea unei perioade de preaviz care trebuie să fie proporțională cu natura și impactul schimbărilor propuse asupra întreprinderilor utilizatoare / consumatorilor.
Perioada de preaviz minimă este de 15 zile, însă poate fi extinsă dacă modificările impun ajustări tehnice sau comerciale semnificative din partea utilizatorilor / consumatorilor. Poți consulta un avocat de drept comercial pentru a te asigura că operezi în mod legal modificările.
În timpul acestei perioade, utilizatorii (firme de tip SRL / consumatori persoane fizice) au dreptul să rezilieze contractul fără penalități. În cazul în care utilizatorii continuă furnizarea de noi bunuri sau servicii prin intermediul platformei online conduita poate fi considerată o renunțare la perioada de preaviz, cu excepția cazurilor în care adaptările necesare sunt complexe și necesită mai mult timp din partea utilizatorului.
Când pot fi modificați Termenii și Condițiile fără preaviz? Avocat drept comercial.
Există situații excepționale în care furnizorii de servicii de intermediere online pot modifica termenii și condițiile fără a respecta perioada de preaviz de (cel puțin) 15 zile. Aceste situații apar atunci când modificarea este impusă de o obligație juridică sau regulamentară care necesită implementarea imediată a schimbărilor, fără posibilitatea furnizorului de servicii online de a respecta termenul de preaviz. De asemenea, dacă apare un pericol neprevăzut și iminent, cum ar fi amenințări legate de securitatea platformei online, fraudă, malware, spam, încălcări ale securității datelor sau alte riscuri cibernetice, furnizorii pot modifica Termenii și Condițiile de urgență pentru a proteja serviciile, consumatorii sau alte întreprinderi utilizatoare. În aceste cazuri, prioritatea este siguranța și integritatea platformei online, ceea ce justifică derogarea de la perioada standard de preaviz.
Ce modificări pot fi operate de furnizorul de servicii online asupra conturilor utilizatorilor firme de tip SRL / consumatori persoane fizice? Avocat drept comercial.
În cazul în care un furnizor de servicii de intermediere online decide să restricționeze sau să suspende furnizarea serviciilor către o anumită întreprindere utilizatoare, acesta trebuie să ofere o justificare a deciziei pe un suport durabil, fie înainte, fie la momentul în care restricționarea sau suspendarea intră în vigoare. În situația în care furnizorul decide să sisteze complet furnizarea serviciilor, este obligatorie o notificare prealabilă cu cel puțin 30 de zile, însoțită de o justificare a deciziei.
În cazul restricționării, suspendării sau sistării contului de utilizator, întreprinderea afectată are dreptul de a clarifica circumstanțele prin intermediul mecanismului intern de soluționare a reclamațiilor. Dacă decizia este revocată, furnizorul de servicii de intermediere online trebuie să restabilească accesul întreprinderii la serviciile de intermediere online, inclusiv la datele asociate.
Excepții de la perioada de preaviz se aplică atunci când furnizorul este obligat de lege să sisteze serviciile fără preaviz, își exercită un drept de sistare din motive imperioase conform legislației naționale, sau când întreprinderea utilizatoare a încălcat în mod repetat termenii și condițiile. În astfel de cazuri, furnizorul trebuie să ofere o justificare imediată și adecvată, însă poate fi scutit de această obligație dacă o reglementare juridică impune confidențialitatea motivelor sau dacă întreprinderea a comis încălcări repetate care justifică sistarea serviciilor.
Ce importanță are ierarhia afișării produselor dintr-o platformă online? Avocat drept comercial.
În contextul serviciilor de intermediere online și al motoarelor de căutare, termenul „ierarhie” se referă la ordinea sau clasamentul în care produsele, serviciile sau rezultatele de căutare sunt afișate utilizatorilor (firme de tip SRL / consumatori persoane fizice) pe platformă sau în rezultatele căutării. Această ierarhie este determinată de un set de parametri sau factori, care pot include relevanța conținutului, popularitatea, plățile efectuate pentru publicitate sau alte criterii stabilite de platformă sau motorul de căutare. Întreabă avocat drept comercial pentru mai multe detalii.
De exemplu, într-o platformă de comerț electronic, ierarhia poate influența care produse sunt afișate primele într-o listă de rezultate atunci când un utilizator caută un anumit tip de produs. În cazul motoarelor de căutare, ierarhia determină ordinea în care site-urile web apar în rezultatele căutării. Această ierarhie este esențială pentru vizibilitatea produselor și serviciilor, influențând succesul comercial al business-urilor care acționează în mediul online.
Scopul acestei prevederi este de a asigura că utilizatorii (firme de tip SRL / IMM-uri / Start-up-uri) care își construiesc afacerea prin intermediul platformei de intermediere înțeleg modul în care funcționează clasificarea pe platformă și pot lua decizii informate cu privire la strategiile lor de afaceri.
Ce tip de informații trebuie să fie incluse în descrierea ierarhiei? Model Termeni și Condiții platformă e-commerce.
Furnizorii de servicii de intermediere online trebuie să includă în modelul de Termeni și Condiții folosit în relația cu utilizatorii principalii parametri care determină ierarhia produselor și serviciilor pe platforma lor, explicând și importanța relativă a acestor parametri în comparație cu alți factori. De asemenea, furnizorii de motoare de căutare online sunt obligați să prezinte acești parametri esențiali care influențează clasificarea rezultatelor căutării, oferind o descriere accesibilă și clară, redactată într-un limbaj simplu și inteligibil, și să actualizeze aceste informații atunci când este necesar.
Descrierea ierarhiei trebuie să includă informații despre caracteristicile bunurilor și serviciilor oferite, relevanța lor pentru consumatori și, în cazul motoarelor de căutare, caracteristicile de design ale site-urilor utilizate de profesioniști.
Dacă parametrii relevanți includ posibilitatea de a influența poziția în ierarhie prin plata unei remunerații directe sau indirecte de către utilizatorii de afaceri sau de site-uri, furnizorul trebuie să descrie clar cum această plată afectează ierarhia. În situațiile în care un motor de căutare online modifică ierarhia sau de-listează un site pe baza unei notificări de la o terță parte, furnizorul trebuie să ofere utilizatorului afectat posibilitatea de a examina notificarea respectivă.
Descrierile furnizate trebuie să fie suficient de detaliate pentru ca întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online sau utilizatorii profesionali de site-uri să înțeleagă dacă și în ce măsură mecanismul de ierarhizare ține cont de caracteristicile bunurilor și serviciilor oferite, relevanța acestora pentru consumatori și caracteristicile de design ale site-urilor utilizate de profesioniști.
Sunt platformele obligate să dezvăluie algoritmii folosiți pentru ierarhie? Avocat drept comercial.
Nu, platformele online / e-commerce nu sunt obligate să dezvăluie algoritmii sau informațiile care, cu un grad rezonabil de certitudine, ar putea duce la înșelarea sau prejudicierea consumatorilor prin manipularea rezultatelor căutării. Protejarea integrității algoritmilor platformei este permisă tocmai pentru a preveni eventualele abuzuri pe care furnizorii de produse / servicii prin intermediul platformei ar putea să le săvârșească.
Pot întreprinderile să influențeze ierarhia prin plăți suplimentare? Avocat drept comercial.
Da, în unele cazuri, platformele permit întreprinderilor care oferă servicii consumatorilor prin intermediul lor să își îmbunătățească poziția în ierarhie prin plăți directe sau indirecte. Platformele sunt obligate să descrie clar aceste posibilități și impactul lor asupra clasamentului produselor / bunurilor afișate în modelul Termeni și Condiții utilizare platformă online.
Ce se întâmplă dacă un motor de căutare online modifică ierarhia unui site sau îl de-listează din rezultatele afișate? Avocat drept comercial.
Dacă un motor de căutare online modifică ierarhia unui site sau îl elimină în urma unei notificări din partea unei terțe părți, furnizorul de servicii care ia această decizie trebuie să ofere utilizatorului (proprietarului site-ului / firmei de tip SRL care comercializează produsele) posibilitatea de a examina conținutul notificării.
Ce restricții pot fi impuse întreprinderilor care oferă bunuri și servicii prin intermediul serviciilor de intermediere online? Avocat online.
Furnizorii de servicii de intermediere online pot impune anumite restricții asupra întreprinderilor care folosesc serviciile platformei pentru a furniza produse sau servicii consumatorului, precum aceea de le împiedica să ofere aceleași produse sau servicii consumatorilor în condiții diferite (de exemplu, la prețuri diferite) prin alte canale, cum ar fi site-urile proprii sau alte platforme.
Ce obligații au furnizorii de servicii de intermediere online atunci când impun astfel de restricții?
Furnizorii de platforme de intermediere online sunt obligați să includă motivele acestor restricții în Termenii și Condițiile lor și să le pună la dispoziția publicului într-un mod ușor accesibil. Motivele trebuie să includă considerații economice, comerciale sau juridice care justifică aplicarea acestor restricții, explicate prin modelul de Termeni și Condiții folosit.
Ce mecanisme de soluționare a litigiilor sunt prevăzute de Regulamentul 1150/2019 și OUG 23/2021?
Platformele sunt obligate să pună la dispoziția întreprinderilor utilizatoare de servicii de intermediere online mecanisme interne de soluționare a reclamațiilor primite și să desemneze mediatori externi pentru a rezolva disputele care nu pot fi soluționate pe cale internă. Aceste mecanisme trebuie să fie accesibile, eficiente și gratuite pentru utilizatori, iar răspunsul privind soluționarea reclamației trebuie furnizat într-un termen rezonabil.
Ce sancțiuni pot fi aplicate platformelor de servicii de intermediere care nu respectă reglementările aplicabile? Întreabă avocat litigii.
Nerespectarea prevederilor regulamentului poate atrage sancțiuni administrative, inclusiv amenzi, impuse de autoritățile naționale competente. Scopul acestor sancțiuni este de a asigura conformitatea și de a proteja drepturile utilizatorilor de afaceri. Descarcă model plângere contravențională sau citește mai multe despre procesele contravenționale.
Cum afectează Regulamentul 1150/2019 și OUG 23/2021 microîntreprinderile și IMM-urile?
Reglementările în domeniu oferă protecție sporită microîntreprinderilor și IMM-urilor, care sunt adesea mai vulnerabile în fața practicilor comerciale inechitabile ale platformelor online prin intermediul cărora produsele sau serviciilor lor ajung la consumatori.
Prin impunerea unor standarde mai ridicate de claritate și accesibilitate a informațiilor, întreprinderile au acces la date mai clare și mai cuprinzătoare, ceea ce le permite să ia decizii mai bine informate și să-și optimizeze strategiile de afaceri. Această transparență sporită contribuie, de asemenea, la creșterea încrederii între părțile implicate, ceea ce poate duce pe termen lung la parteneriate mai solide și la o colaborare de afaceri mai eficientă.
Comments